slideshow04

Други састанак у Прибоју (УСАИД и ЕУ ПРОГРЕС): Производњом намештаја од пуног дрвета до нових радних места

Данас су у радној посети општини Прибој боравили представници америчке агенције ЈУЕСЕЈЕД и Европског Прогреса, како би се наставили започети разговори о пројекту покретања производње намештаја од пуног дрвета, који ове агенције спроводе у циљу стратешке помоћи за неразвијене општине у развоју производње и повећању запослености.

Представнике ЈУСЕЈДА И Европског Прогреса Хаурда Окмена, Марију Лазић, Тамару Дунђеровић и Слободана Дерикоњића, примили су председник СО Прибој Саша Василић и пројект менаџер у Канцеларији за локални и економски развој Дарко Ђоговић. Фокус на радном састанку био је на отпочињању прве фазе стратешке помоћи за развој производних капацитета и повећања запослености у неразвијеним општинама Србије, кроз пројекат производње намештаја од пуног дрвета. Договорено је да се у првој фази пројекта отпочне се са прикупљањем података о шумском богаству општина обухваћених пројектом, након чега би се приступило изради Акционог плана који би потписали председници свих локалних самоуправа. У другој фази се планира да се уз помоћ Владе Србије крене у имплементацију пројекта, кроз довођење инвеститора који су у светским оквирима реномирани произвођачи намештаја од пуног дрввета и који су већ исказали заинтересованост за улагање у производњу у ових 20 неразвијених општина Србије.

Представници општине Прибој су изразили захвалност и потврдили ангажовање свих расположивих капацитета на имплементацији овог пројекта како би до сада, неискоришћени потенцијали са којима располажуе општина, добили прилику да се развију у озбиљан ресурс кроз покретање извозно оријентисане производње са којом би се значајно поправило горуће стање незапослености како у Прибоју, тако и у свим неразвијеним општинама Србије.

usaid i evropski progres drugi sastanak