banner telefoni naslovna

Отворена Зелена стаза у Прибоју

У Прибоју је данас отворена „Зелена стаза долином Лима“, која се протеже трасом некадашње пруге уског колосека од Прибоја до Увца у дужини од 6 километара. Отварању стазе која је друга те врсте у Србији након Ужица, присуствовали су представници Југо циклинг кампање и Европске асоцијације Зелених стаза трасама напуштених железничких пруга.

zelena staza priboj otvaranje

Општина Прибој се међу првима укључила у пројекат Југо циклинг кампање коју подржава Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, отпочевши пилот пројекат на трансформацији напуштене трасе којом је некада популарни воз „Ћира“ саобраћао на релацији Прибој-Сарајево. Уређење стазе долином Лима је још један успех у низу у протеклих пар година, које локална самоуправа чини уз велику помоћ ресорног министарства, на побољшању туристичке понуде Прибоја и целе регије.

Отварању стазе је претходила јучерашња Друга међународна конференција „Зелене стазе трасама напуштених пруга“ у Београду, на којој су делегације Прибоја и Рудог презентовале туристичке потенцијале тромеђе и могућности прекограничне сарадње ових општина. Била је то и прилика да се представници 10 општина из Србије упознају са европским достигнућима развоју зелених стаза, као и позитивним примерима из Чешке, Словеније, Хрватске и Шпаније. Након конференције преставници националних и европских асоцијација зелених стаза су у циљу подршке овог пројекта, допутовали данас у званичну посету општинама Прибој и Рудо.

Учествујући у свечаном отварању стазе, члан Управног одбора ЕАГ – Асоцијације зелених стаза Европе Даниел Моурек, изразио је задовољство стварњем мрежа зелених стаза истичући да очекује да се Прибој и Србија укључе у Европску асоцијацију и цикло-туризам који у Европи годишње оствари приход од 44 милијарде евра, што чини 5% укупних прихода у туризму Европе а то је сума знатно виша од прихода крузера.

Према речима директора ТО Прибој Влада Радовића, Зелена стаза од Прибоја до Увца ће бити додатно оплемењена до краја месеца, садржајима „Спортско туристичког комплекса путевима Ћире“ које се гради на обали Лима у Старом Прибоју а чију изградњу финансира Министарство трговине, туризма и телекомуникација са 3 милиона динара.

Текст: Горан Рековић

zelena staza priboj