banner telefoni naslovna

Повезивање Прибојске бање и Златиборског округа

Министар саобраћаја Милутин Мркоњић разговарао са делегацијом Прибоја о изградњи неколико приоритетних инфраструктуралних пројеката

Делегација Прибоја предвођена преседником Општине Лазаром Рвовићем, директором Дирекције за изградњу града на Лиму Здравком Пешутом и председником управног одбора фонда за развој у овом граду Гаврилом Бујишићем информисала је министра саобраћаја дипл. инж. грађ. Милутина Мркоњића о веома динамичним плановима који се у граду на Лиму започети, или су планирани како би се значајно побољшала саобраћајна инфраструктура, која је дуги низ година у јако лошем стању.
povezivanje banje i zaltibora

Према развојном плану прибојска општина као приоритет прве врсте планира да се из централног градског језгра измести теретни саобраћај, те да се створе сви неопходни услови како би се у скоријој будућности активирали привредни потенцијали, пре свега када је реч о подизању квалитета услуга и могућности до сада недовољно искоришћене Прибојске бање.

Медицински и туристички потенцијали овог дела Србије до сада су углавном само констатовани и са медицинског нивоа процењиовани као „благо које ни изблиза није искоришћено“, али је управо из тих разлога градско руководство према речима првог човека општине Лазара Рвовића планирало да се са овом инвестицијом, дакле измештањем, теретног саобраћаја, чија је укупна вредност 43 милиона динара учини први значајнији искорак на повезивању Прибојске бањи и комплетног златиборског округа.

То би, према његовим речима била идеална комбинација бањског и планинског туризма, који би активирао многобројне потенцијале и оживео напуштена сеоска газдинства, у овом подручију, а сасвим сигурно и у будућности променио суморну демографску слику.

Иначе, почетком јуна, у склопу многобројних манифестација прибојска општина биће и домаћин руском и српском патријаху Кирилу и Иринеју, што је додатно допринело да се овај пројекат одвија према предвиђеној динамици. И на веома квалитетан начин.

Оно што су представници прибојске Општине посебно истакли у разговору са министром Мркоњићем јесте и намера да се почне са изградњом регионалног пута између Прибоја и Златибора.

Према пројекту који су представили министру Мркоњићу садашња раздаљина између Прибоја и Златибора значајно би се скратила, са 60 на 32 километра ако би се изградила деоница нове трасе која би водила ка манастиру Увац до Чајетине.

Укупна вредност радова износила би 170 милиона динара, а завршетком овог посла практично би постала велика карика у повезивању и развоју планинског туризма на Златибору и потпуне ревитализације Прибојске бање.

Министар Мркоњић у подржао је настојања челника прибојске општине да се оба пројекта, од којих је један у завршној фази, а за други би се у најкраћем року обезбедила средства заврше, јер су са економског аспекта управо усмерена на стварању предуслова да „Општина поново крене у нови развојни циклус, с обзиром на чињеницу да је Прибој некад био један од значајнијих привредних центара Србије“.

„Без добре саобраћајне инфраструктуре немогуће је започети привредни опоравак. Али, ово што сада радите обећава да ће се у кратком року створити услови да се огромни привредни и природни ресурски ставе у функцију грађана овог региона. Чињеница да се скоро 40 километара скраћује пут између Златибора и Прибоја довољно је јака да министарство саобраћаја подржи реализацију овог пројекта и обезбеди средства да се он заврши, рекао је министар саобраћаја Србије Милутин Мркоњић водећим људима Прибоја приликом састанка у Министраству саобраћаја Србије.

Извор: текст и слика Министарство Саобраћаја