slideshow04

Završen razvojni program Evropski Progres u Srbiji

Povodom završetka razvojnog projekta Evropski Progres, koji je od 2014. godine sprovođen u 34 nerazvijene lokalne samouprave jugoistočne i jugozapadne Srbije, u Centru Sava je održan finalni događaj projekta koji je otvorila premijerka Srbije, Ana Brnabić. Završnoj konvenciji prisustvovali su i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, ambasador Švajcarske Filip Ge i predsednici 34 lokalne samouprave korisnice programa Evropski Progres, među kojima je i Priboj.

Ističući značaj partnerstva Srbije sa Evropskom unijom, premijerka Ana Brnabić je ocenila da je upravo program Evropski Progres, primer šire saradnje jasne finansijske pomoći EU održivom razvoju Srbije, koji samo u ovom projektu iznosi 24,46 miliona evra za 34 lokalne samouprave kroz sprovedena 254 projekta.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović predočila je višestruke benefite programa koji su finasirali Evropska unija i Vlada Švajcarske, sa skoro 25 miliona evra, što je za rezultat imalo otvaranje 700 novih radnih mesta i 96 novih preduzeća, doprinos privlačenju investicija za ekonomske i socijalne projekte, čija vrednost trenutno premašuje deset miliona evra i unapređenje socijalne uključenosti kroz poboljšanje društvenog i ekonomskog položaja više od 9.000 ljudi iz ranjivih grupa.

Primajući sertifikovanu zahvalnicu Evropskog Progresa, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović zahvalio se u ime građana donatorima koji su kroz realizovane projekte značajno unapredili rad lokalne samouprave i život građana.

"Opština Priboj je izuzetno zadovoljna sa saradnjom i nizom uspešno realizovanih projekata sa Evropskim Progresom, koji za rezultat imaju i zadovoljstvo građana, što se jasno pokazalo tokom ispitivanja koje je Cesid sproveo za potrebe Evropskog Progresa, gde su građani ocenili uspešnim rad naročito lokalne administracije i vidan napredak u više oblasti života u kojima smo bili partneri na projektima. Mi se posebno radujemo početku novog projekta, gde su najavljeni grantovi i do milion evra koji će biti namenjeni za privljačenje investitora i otvaranje novih radnih mesta, što za Priboj ima izuzetan značaj, jer su naši trenutni kapaciteti u Slobodnoj zoni već skoro u potpunosti popunjeni.", rekao je Rvović.

Dogovori o nastavku programa pomoći, koji će biti proširen na 99 lokalnih samouprava južno od Beograda su u toku a početak aktivnosti novog programa se očekuje do kraja godine.

zavrsen evropski progres