slideshow04

Филм "Краљ Петар Први" у прибојском Дому културе

Пројекције: 05.03.2019. (уторак) у 12:00h, 17:00h и 20:00h.
Улаз 100 динара.

film kralj petar prvi

Дуго најављивани филм "Краљ Петар Први", чију режију потписује Петар Ристовски, а који је рађен по роману Чарапе краља Петра, Милована Витезовића објављеног 1994. године, стиже у прибојски биоскоп.

Филм је рађен по сценарију Михајла Витезовића, Владимира Симића и Владимира Ћосића, а глумачку екипу чине Лазар Ристовски, Милан Колак, Даница Ристовски, Радован Вујовић, Иван Вујић, Александар Вучковић, Марко Тодоровић и Танасије Узуновић.

Централна личност филма је Петар Карађорђевић, краљ који је као млад протеран из Србије од стране супарничке династије Обреновић.

Никада није успео да направи чврсту везу са земљом из које је потекао, народом чији је потенцијални краљ, нити титулом која му по праву припада. Сплетом историјских околности, враћа се у домовину, уводи парламентарну демократију на двор и започиње обнову Србије. Али Србији се не дâ да напредује. Атентатом у Сарајеву почиње Први светски рат. После две херојске битке на Церу и Колубари, влада доноси одлуку да је повлачење неминовно.
Током мучног повлачења преко албанских планина краљ упознаје Макрену, мајку војника Маринка. Немоћна да сина пронађе у непрегледним колонама војске и народа који се повлачи, она заветује самог краља да му, уместо ње, преда пар чарапа које је исплела. Нажалост, краљ смрзнутог Маринка проналази прекасно, а Макрена умире на гробу младог аустријског војника, оплакујући у име свих мајки све синове – невине жртве рата.
Српска војска уз страшне губитке стиже до Крфа и острва Видо – острва смрти али и српског васкрснућа! Пред смрт, Петар Први подиже споменик Макрени у њеном селу Словац.
На самртној постељи има једну жељу: да му назују пар чарапа које није успео да однесе Маринку.