slideshow04

Играј за енергију у ОШ „Десанка Максимовић“

U okviru projekta srpsko-nemačke razvojne saradnje Energetska efikasnost u javnim objektima, koju u deset gradova i opština Srbije sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, a koji u Priboju realizuje energetski menadžer opštine Priboj u saradnji sa ekspertskom organizacijom Biuld Energy Team iz Beograda, u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ održana je radionica o podizanju svesti o značaju primene energetske efikasnosti.

Radionica je održana 19. marta 2019. godine u sali Gimnazije, a u radionici su učestvovale tri osnovne škole sa teritorije opštine Priboj: OŠ "Desanka Maksimović" - škola domaćin, OŠ "Vuk Karadžić" i OŠ "Branko Radičević".

Eksperti ove organizacije sa učenicima su razgovarali o pojmu i vrstama energije, o pojmu energetske efikasnosti, koje su prednosti racionalne upotrebe energije, obnovljivim izvorima energije i zaštiti životne sredine. Nakon uvodnog dela 36 učenika iz tri škole, podeljenih u 6 timova, nadmetali su se u usvojenom znanju kroz društvenu igru "Igraj za energiju".

"Igraj za energiju" je društvena igra slična Monopolu, koju je osmislila Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, a Biuld Energy Team u deset gradova Srbije u saradnji lokalnim nadležnim službama istu realizuje. Učenici su na interaktivan način naučili koje su prednosti racionalne upotrebe energije. Cilj radionice je da se učenicima objasni pojam energetske efikasnosti i šta znači koristiti energiju onoliko koliko je potrebno, a ne rasipati je.

Pobednik tima dobio je igricu, a svi učesnici majice i torbice, dok svaka škola učesnica projekta je dobila po dve igrice kako bi se u slobodnim školskim aktivnostima đaci zabavili i učili o energetskoj efikasnosti.

Ove godine u Priboju je obeležen Svetski dan energetske efikasnosti 5. marta i tim povodom u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike su održana predavanja i deljen je promotivni materijal u osnovnim školama.

radionica igraj za energiju 2019