slideshow04

Почели радови на обнови помоћног објекта Јевђевића куће у Старом Прибоју

У оквиру пројекта "Бели спорт и културно-историјско наслеђе Полимља са краја 19.века у функцији развоја туризма општина Прибој и Рудо", за који је уговор о коришћењу бесповратних средстава у оквиру Другог позива прекограничне сарадње Србија-БиХ 2014-2020, Туристичка организација Прибој потписала са Министарством финансија протекле године, почели су радови на адаптацији помоћног објекта Јевђевића куће.

Ради се о објекту који се налази поред Јевђевића куће и који ће по завршетку радова бити претворен у радионицу за израду сувенира, археолошки депо и простор за конзерваторске послове.

Директор Завичајног музеја из Прибоја, Саво Дерикоњић каже да низ археолошких налаза и низ експоната који се налазе у Музеју, још увек, управо због недостатка конзерваторске радионице нису заштићени ни третирани како би требало, те ће се са завршетком ових радова добити адекватан простор.

"Оно што је можда интересантно јесте да ће Музеј моћи и да има сопствена средства, која ће убудуће обезбеђивати кроз производњу сувенира. На нама је да одаберемо експонате од којих ће бити рађени сувенири који ће бити у продаји и биће поклањани и даривани гостима Прибоја.", рекао је Дерикоњић.

Током трајања пројекта биће организоване две радионице за израду сувенира, на којима ће се између осталог изабрати и сувернири за општине Прибој и Рудо.

Пројекат траје 18 месеци, а исти је иначе трећи пројекат који Туристичка организација Прибој реализује у оквиру Програма прекограничне сарадње, и у томе је тренутно најуспешнија јавна установа у држави. Укупна вредност пројекта је 215.663.66 евра, од чега по пројекту за активности на територији општине Прибој, Туристичкој организацији припада 119.390,76 евра.

muzej kuca jevdjevica