slideshow04

Оживљавање пољопривреде прибојског краја: Министар Кркобабић у Прибоју

Министар без портфеља задужен за регионални развој и рад јавних предузећа, Милан Кркобабић данас је посетио општину Прибој.

После састанка са општинским руководством и општинским службама задуженим за пољопривреду, министар је истакао да га посебно радује спремност локалне самоуправе да крене у непосредну реализацију пројекта задругарства.

poseta ministra krobabica 1

"Данас овде привредници и пољопривредна домаћинства која се баве малином, егзистирају искључиво од тога у овом крају и нешто мало од пензија, али је и једно и друго мало натегнуто. Успели смо да сачувамо пензије, сад морамо да радимо на малинарству. Значи хоћемо да овде поставимо ту задругу и ја очекујем да ћемо видети данас овде у Слободној зони како то функционише, а да ће локална самоуправа дати ту пуну подршку”, навео је Кркобабић.

Према његовим речима што се тиче даљег развоја у прибојском крају, постоји изузетна спремност саме локалне самоуправе и стручних људи да буду домаћини за праве инвестиције, али и да очекују и неке технолошке искораке.

"Ово је био крај где смо имали остварене технолошке поступке где је прави производ био импресиван и верујем да овде људи очекују да ће ово бити наставак тог сјајног индустријског периода. Ја очекујем да ће то заживети и Влада РС је спремна да поред наменске и свега осталог узме активно учешће истовремено, али и да је на потезу локалне самоуправе у овој Слободној зони да у разговорима са инвеститорима представљају нешто што треба да буде охрабрење за људе из овога краја”, рекао је Кркобабић и додао да је данашњи датум историјски за овај крај када је у питању пољопривреда.

Министар без портфеља у Влади Србије, задужен за регионални развој рекао је да ће држава уложити 7.5 милиона динара бесповратних средстава за формирање нове задруге.

Председник општине Прибој Лазар Рвовић оценио је данашњу посету као веома значајном за грађане Прибоја, јер већ дуго постоји објективна потреба да се крене ка организовању пољопривредних произвођача, односно оснивању задруга.

"Размишљали смо о специјализованим задругама за малинаре али има потребе и за општом задругом. Данас смо разговарали о мерама и подстицајима којима држава може да помогне у оснивању задруга. Информисао сам госте о стварима које ми као локална самоуправа можемо да урадимо и понудимо. У првој години можемо обезбедити финансирање једног стручњака који ће се бавити неопходним пословима као и простором за седиште задруге. У некој перспективи можемо искористити предности наше Слободне зоне и слободног простора да би постигли бољи пласман производа и самог ефекта задруге, пољопривредника, а и општине. То су велики бенефити које са своје стране локална самоуправа нуди задругама. Сматрам да већ каснимо у том правцу, али да ће ова посета и присуство компетентних људи помоћи да убрзамо те активности и да већ ове године имамо конкретне резултате по тим питањима”, наводи Рвовић.

Он је такође подсетио да се у Прибоју 1.176 газдинстава бави производњом малине, што је значајан приход.

Након данас одржаног састанка, договорено је да се у Слободној зони обезбеди простор, адекватан смештај и да постоји спремност да се финансирају стручни људи који ће водити задругу. Њихов задатак ће бити активно учешће и брига о близу 1.176 домаћинстава која се баве малином, да их организују и да их повежу. Таква специјализована задруга биће окосница развоја овог краја, закључак је данашње посете.

poseta ministra krobabica 2