slideshow04

Представљени први резултати спровођења пројекта "БЕЛИ СПОРТ И КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКО НАСЛЕЂЕ С КРАЈА 19. ВЕКА"

На конференцији за медије која је одржана у понедељак 13.маја, Туристичка организација Прибој, представила је спроведене активности и постигнуте резултате у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србија-БиХ 2014-2020, као установа координатор пројекта "БЕЛИ СПОРТ И КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКО НАСЛЕЂЕ С КРАЈА 19. ВЕКА", а који је важан за развој општина Прибој и Рудо.

Добра сарадња општина Прибој и Рудо сеже још из времена када су се постављали темељи рафтинг спорту у Прибоју, а који је захваљујући тој доброј сарадњи данас постао симбол Прибоја, Рудог и Лима.

Пројекат "БЕЛИ СПОРТ И КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКО НАСЛЕЂЕ С КРАЈА 19. ВЕКА", који заједно реализују Прибој и Рудо, од великог је значаја за обе општине, посебно када се говори о промоцији белог спорта и изградње тениских терена.

"Та сарадња траје већ девет година. Прва два пројекта су управо реализована и везени су за рафтинг и за реку Лим. Овај пројекат је мало изашао, ухватили смо се културно историјског наслеђа са краја деветнаестог века, дошли смо до тениског терена и мислим да смо направили добру причу", каже Владан Радовић, директор Туристичке организације Прибој.

"Сва ова прича, везана и за Рудо и за Прибој, укомбиноваће се у неку генералну туристичку понуду. Већ смо и сад успели неколико људи да запослимо кроз овај пројекат, а иначе, по завршетку пројекта, надам се да ће остати неколико радних мјеста", сматра Владимир Брадоњић, директор ЈУ за спорт и туризам Рудо.

Пројектом је, је између осталог, предвиђена изградња два тениска терена, турнири, али и адаптација простора Јевђевића куће за уметничку радионицу и израду сувенира. Овај крај има много тога заједничког, баштину која сеже у далеку прошлост, укључујући и римске и средњовековне градове који могу бити врло интересантни посетиоцима.

"Град Јагат, од кога је настао данашњи Прибој, има три куле. Једна од тих кула се налази на подручју Месне заједнице Мокронози, селу руђанске општине. Други град, Сјеверин, такође једна од кула и део одбрамбеног зида се управо налазе на територији Босне. Дакле, и дан данас, граница је, управо под самим тим градовима и то једна од будућих туристичких атракција би управо били ти градови", каже Саво Дерикоњић, директор Музеја у Прибоју.Пројекат "БЕЛИ СПОРТ И КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКО НАСЛЕЂЕ С КРАЈА 19. ВЕКА" финансира Европска унија са 220.000 евра, а исти ће се реализовати током 18 месеци.

prva konferencija beli sport i kulturno nasledje