slideshow04

Прибој дочекује бициклистичку елиту

Делегација бициклистичке трке кроз Србију предвођена директором трке Владимиром Куваљом и генералним секретаром Бициклистичког савеза Србије Сашом Гајичићем, посетила је Прибој, град који ће други пут бити домаћин етапе на најначајнијој бициклистичкој трци Југоисточне Европе.

У договору са челним људима Светске бициклистичке федерације, челници бициклистичког савеза Србије одлучили су да 59. трку Кроз Србију организују крајем јула и почетком августа, уочи Европског шампионата. Припреме за нашу најзначајнију трку увелико су у току.

Прибој се радује трци, она је трећа манифестација и најзначајнија ове године, имали смо Европски рафтинг куп, имамо првог јуна планаре - трекинг лигу пето коло и онај прибојски триатлон који планирамо да промовишемо годинама у центру чаробног круга природе ће се завршити најзначајнијом трком, 59. међународном трком Тур де Сербиа - изјавио је Горан Рековић, организатор етапе у Прибоју.

Прибој се пре три године показао као феноменалан домаћин. Тада смо трку завршили у Прибојској Бањи, ове године ће циљ бити у центру града тако да очекујемо да ће све бити на јавишем нивоу - наомиње Саша Гајичић, спортски директор трке Кроз Србију

Чинејница да ће овогодишња трка Кроз Србију стартовати из Источног Сарајева посебно радује све у Прибоју који много тога ради на прекограничној сарадњи.

У односу кад гледате на шире окружење и вишак историје и вишак потенцијалних туристичких капацитета, али и чињеницу да то не валоризујемо, не користимо на прави начин. Имамо довољно примера у окружењу и општине Прибој и Рудо - Оптине које можда имају и мање потенцијала су много више одмакле у туризму - рекао је Лазар Рвовић, председник општине Прибој.

Прибој је по угледу на Тур де Франс видео своју прилику да управо кроз бициклистичку трку Кроз Србију која ће бити и квалификациона за Олимпијске игре у Токију, представи читавом свету своје природне лепоте и туристичке потенцијале. Нема сумње да Прибој постаје центар бициклизма у овом делу Србије.

Радимо заједно Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, овде на овом простору где је настала прва Српска држава, у Полимљу где је било 100 утврђених градова, и цркава, одакле су се сусретале нације, културе,вере и где су сви остајали. У овом дивном заједништву овде ми само треба да се уозбиљимо и довољно верујемо у себе да све ове природне лепоте у једном од најлепших природних биодиверзитета код нас искористили и ставили у функцију развоја управо овог краја из ког је све и потекло - додао је Горан Рековић, организатор етапе у Прибоју.

Прибој ће бити домаћин циља друге етапе на трци Кроз Србију, каја ће се у овим прелепим крајевима возити 29. јула.

Извор: РТС

56-medjunarodna-biciklisticka-trka