slideshow04

Основана земљорадничка задруга у Саставцима

Удруживањем петоро пољопривредника из месне заједнице Саставци, Прибој и Саставци добили су земљорадничку задругу. Иста ће за циљ имати удруживање знања и искуства, а новооснованој задрузи је већ приступило преко 20 задругара.

Оснивачи задруге су Милета Иконић, Сеад Ахметагић, Недељко Бојовић, Харис Јаховић и Свето Вилотић, а на оснивачкој скупштини која је одржана у четвртак 30.маја, за директора задруге је изабран Милета Иконић, власник млекаре "Биомлек" из Саставака.

Према речима првог директора ове задруге, основна делатност ће бити сточарство, пољопривреда, набавка нове опреме и формирање стручне службе која ће помагати члановима да дођу до бољих приноса.

"Задруге су биле лична карта сваког села, тако да се сада враћамо на пионирски старт, крећемо са новим почетком и прикупљамо документацију, како бисмо стигли у наредних месец дана да аплицирамо за нове пројекте, набавку опреме и нових грла.", рекао је Иконић.

Говорећи о мотивима за оснивање задруге, оснивачи исте исказали су увереност да ће обнављањем задругарства на овом подручју, доћи бољи дани за пољопривредне произвођаче.

Локална самоуправа подржава ову иницијативу и спремна је да помогне у обнављању задругарства које се показало као најбољи облик организовања пољопривредника, истакао је председник општине Прибој Лазар Рвовић. Он је рекао да ће локална самоуправа ове године и финансијски помоћи не само ову већ два нове задруге, које би требало да се формирају, како би се стекли услови за формирање једне сложене задруге у Прибоју.

"Ми смо у фази припреме ребаланса и планирамо помоћ за три задруге у износу од милион динара. Оно што је резултат разговора са гдином Кркобабићем, који је посетио општину Прибој је чињеница да ћемо имати приоритет и у средствима која Влада Републике Србије издваја за новоосноване задруге.", рекао је Рвовић.

Према његовим речима ради се о не тако малом износу, од 7,5 милиона бесповратних средстава, и то је оно што задругари могу очекивати у првој фази рада задруге од локалне самоуправе и државе.

У обнављању задругарства свој дописнос даје и Канцеларија за локални економски развој општине Прибој, пружајући своју техничку помоћ новооснованим задругама, а Земљорадничка задруга "Саставци је постала једна од скоро 200 задруга у Србији које ће моћи да рачунају на државне субвенције и подстицаје у пољопривреди уз фонда од 826 милиона динара за текућу годину.

osnivanje zemljoradnicke zadruge sastavci