slideshow04

Лаптопови за основце српске енклаве у Прилужју

Делегација локалне заједнице из општине Прибој, састављена од представника локалне самоуправе, истакнутих привредника и медија, посетила је протеклог викенда братску општину Прилужје на Косову и Метохији. Том приликом ученицима основне школе у овој општини, донирали су 15 лаптопова, чију куповину су финансирали локална самоуправа и прибојски предузетници.

Сарадња са енклавом Прилужје, јединственом српском општином у Вучитрну, сада већ има традиционалну сарадњу. Осим поклона за децу основце, договорено је и званично братимљење општина, 19. августа на Преображење. Прибој је као општина већ исказао бригу и солидарност за житеље и децу ове општине на КиМ, те су тако својевремено помогнути ђаци прваци, обезбеђене награде за најбоље ђаке и студенте, обезбеђено летовање за косовске малишане у прибојском одмаралишту у Сутомору, а дат је и допринос обнављању српских светиња на Косову и Метохији.

Заменик председника општине Прибој, Саша Василић, као један од чланова делегације из Прибоја, истакао је значај тога што се ради о заједничкој донацији локалне самоуправе и привредника, што говори у прилог чињеници да је комплетна заједница у Прибоју, врло свесна значаја помагања нашег народа на КиМ.

"Покушали смо на овај начин да им помогнемо да што боље организују наставу и имају што квалитетнију наставу. Трудићемо се и убудуће да спојимо школе, њихову и нашу најстарију, јер нам је циљ и да се деца друже, упознају, да наша деца посете КиМ.", рекао је Василић.

Председник општине Прибој, Лазар Рвовић, приликом посете Прилужју, истакао је да иако нисмо материјално много богати, богати смо душом, да поделимо оно што имамо са нашом браћом и сестрама на КиМ, те да ово није политичка већ људска делегација и посета.

"Ако смо сви јединствени, ако сви размишљамо на исти начин, ако сви волимо Србију, желимо да Србија напредује, онда морамо бити јединствени, а то показује састав наше делегације. Није она ни страначка, ни политичка, она је људска делегација, која одражава цео Прибој, а која има везе само са жељом да Косово остане оно што и јесте, наше, да покажемо то на делу.", рекао је Рвовић.

Председник општине Прибој је рекао да све оно што буде имала омладина Прибоја, имаће и омладина из Прилужја, те да се мора неговати дух толеранције, патриотизма и жеље за напретком државе.

Како су истакли домаћини, представници Прилужја, посета им много значи. Иста говори да нису сами, да нису заборављени, да Србија и људи у њој, мисле на своју браћу и сестре на КиМ.

"Браћа из Прибоја две године нас посећују. Они Прилужје не одвајају од Прибоја. То су показали деца кад су пошла у школу. Што су добила деца у Прибоју, то су добила и деца из Прилужја. Посета је знак да неко мисли на нас, а ово је све политика нашег председника Александра Вучића, који гледа да нас сједини, да будемо сви заједно, да останемо на Косову.", рекао је Аца Мишић, председник Привременог органа општине Вучитрн, са седиштем у Прилужју.

Он је рекао да је данас најлакше отићи са Косова, продати земљу и имање, али се кости дедова и предака продати не могу, јер је ово српска земља, јер је штета да се оде и да они неће отићи.

У делегацији из Прибоја били су и представници прибојских предузетника, који су издвојили средства за набавку пет лаптопова, Вујадин Радовић и Мирослав Бојић, а који су приликом посете изразили жељу за помагањем ове општине и у будућности.

Делегацију Прибоја примио је и начелник Косовско-митровачког округа, Васо Јелић, који се том приликом захвалио на помоћи коју Прибој пружа Прилужју, али и Србима у осталим српским енклавама у Јужној српској покрајини.

"Општина Вучитрн је једна од шест општина које чине Косовско-митровачки округ, и углавном покрива наше становништво које је лоцирано у енклави Прилужје. Ту има око 3000 Срба, који су у таквом окружењу да се боре сами да преживе, те сам захвалан Прибоју што је препознаo њихову ситуацију.", рекао је Јелић.

Нова посета делегације Прибоја Прилужју, заказана је за 19. август, на празник Преображења Господњег, општинску славу домаћина, када ће бити потписана повеља о братимљењу Прибоја и Прилужја.

laptopovi za osnovce u priluzju