slideshow04

Завршена информатичка обука жена у прибојским селима

Пројекат "Мој прозор у свет", са којим је удружење жена "Сачувајмо село" из Прибоја, конкурисало и добило средства код Министарства трговине, туризма и телекомуникација у износу од милион динара, успешно је приведен крају. Поводом успешног завршетка истог, у понедељак 10.јуна у хотелу "Лим" у Прибоју одржана је и завршна конференција, којој је присуствовала државна секретарка Татјана Матић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација, а све захваљујући томе што је ово био један од два најбоље оцењена пројекта.

poseta drzavne sekretarke tatjane matic

У оквиру пројекта обављена је обука 32 жене из четири сеоске месне заједнице у Прибоју, купљено је шест лаптопова које су оне користиле, фото апарат, пројектори и све оно што је било потребно за презентацију њихових производа. Обуке су вршене у домаћинствима самих жена, како оне не би морале да долазе у град и тако губиле на времену. Успешно су завршиле основну ИТ обуку и упознале се са основним официјалним пакетом, раду на рачунару путем интернета, на свим апликацијама и презентацијама на Power pointu, које су на конференцији и представиле.

Државна секретарка Татјана Матић, истакла је да је мотив Министарства био да се помогну жене пољопривреднице и добре невладине организације.

"Сматрамо да је овај начин окупљања и рада оно што је неопходно не само као подршка развоју руралне средине у Републици Србији већ и економског оснаживања жена у заједницама. Овај прибојски крај и жене су показале колико им интелектуалне вештине помажу у томе да своје производе могу да презентују на различитом интернет тржишту. За крај године планирамо да реализујемо још један пројекат у сарадњи са овом невалдином организацијом у Прибоју али и са локалном самоуправом. Следећи корак је формирање женске задруге и нешто чему ћемо ми као ресорно министарство дати подршку”, рекла је Матић.

Заменик председника општине Прибој Саша Василић захвалио се државној секретарци и ресорном министарству на помоћи овом удружењу жена:
"Ово је само један од видова помоћи које је ресорно министарство пружило општини Прибој, а наш циљ је да што више средстава повучемо да би имали још примера добре праксе. Ми у локалној самоуправи желимо да подржимо овакав вид удруживања грађана. У политици имате један негативан став према невладином сектору, али Удружење жена Сачувајмо село управо је и на овај начин показало шта је прави невладин сектор. Он је окренут помоћи грађанима и не либе се да потраже помоћ од државе и друштва, од финансијских институција које могу да им помогну да би направили најбоље за своје грађане на терену. То је наш заједнички циљ, да наши грађани могу да живе боље”, рекао је Василић.

Он је додао да се свих година труде да кроз буџетска средства помогну, и да ће тако и наставити јер су сви пројекти Удружења жена „Сачувајмо село” изванредни и да дају добре резултате.

Председница Удружења жена „Сачувајмо село” Малина Станојевић објаснила је да је пројекат подразумевао информатичку обуку сеоских жена, а презентацијом својих домаћинстава показале су да су област савладале веома добро. Према њеним речима обука је трајала шест месеци.