slideshow04

Прибој се прикључио акцији "Очистимо језера и реке Србије" дневног листа Блиц

Међу првим општинама у Србији које су реаговале на велику акцију дневног листа Блиц „Очистимо реке и језера од ђубрета“ је и општина Прибој, која је јуче формирала Еко-тим који ће извршити припреме и у среду 26. јуна у сарадњи са Блицом спровести велику акцију уклањања плутајућег отпада на Потпећком језеру.

На иницијативу председника општине Прибој овим тимом ће координирати Драган Љељен, помоћник председника за односе са јавношћу и рурални развој, док су чланови овог тела директори ЈКП „Услуга“ Прибој и Туристичке организације, координатор Канцеларије за младеПрибој, председници еколошких удружења „Јастреб“ и „Примус“ из Прибоја.

ocistimo jezera i reke akcija 1

Тим има задатак да у сарадњи са Блицом спроведе у следећих седам дана медијску кампању на припреми и масовности акције чишћења, чиме би се уједно значајно подигао и ниво свести шире јавности о проблему загађења Лимског слива и свих водотокова у Србији.

Према речима председника општине Прибој Лазара Рвовића, ова акција коју је покренуо Блиц и на коју је Прибој као локална самоуправа први реаговаао, идеално се уклапа у започете активности на санацији горућег еколошког проблема у Полимљу, што плутајући отпад и јесте. Он је подсетио да је Прибој у сарадњи са општином Бијело Поље у марту отпочео прекогранични пројекат "Рехабилитација илегалних депонија на реци Лим и подизање свести о њиховој штетности", који реализују , ЈКП "Услуга" Прибој и НВО Еуромост из Бијелог Поља, а који се финансира од стране Европске уније у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020. Друга еко-активност која почиње да се реализује ових дана је пројекат УГ „Јастреб“ из Прибоја „Еко мрежа за засутављање плутајућег отпада на Потпећком језеру“, који ће суфинансирати општина Прибој до краја текуће године.

„Очекујем да овај Тим који смо формирали изврши све припремно-организационе радње за велику акцију чишћења у среду 26.јуна и у сарадњи са Блицом, медијском кампањом омасови акцију и том синергијом допринесе побољшању катастрофалног стања на Потпећком језеру“.

Општина Прибој је најугроженија локална смоуправа у сливу Лима, јер се у Потпећком језеру које се налази свега 6 километара узводно од градског језгра новог дела града, генерише плутајући отпад који стигне из пет општина у Црној Гори, од којих ни једна нема санитарну депонију као и отпад са најчувеније српске несанитарне градске депоније „Стањевина“, која се налази на самој обали Лима у Пријепољу. Десетине хиљада кубних метара плутајућег отпада који сваке године стигне до Потпећког језера озбиљно контаминирају животну средину у општини Прибој, чиме су њени становници изложени негативним утицајима на природно окружење и трпе највећу штету од свих седам општина у сливу Лима, у све три државе кроз које протиче ова предивна планинска река.

ocistimo jezera i reke akcija 2