slideshow04

Прибојке првакиње Европе у рафтингу

Од 2. до 7. јула одржано је Европско првенство у рафтингу на реци Врбас у Бањалуци. Репрезентација Србије у рафтингу у категорији до 23 године, освојила је златну медаљу на овом Европском првенству. Прибојке, које су уједно и представљале Србију, су тријумфовале у дисциплинама спринт, спуст и Х2Х, па су сакупиле 972 бода, 24 више од другопласиране посаде из Русије.

Учешће је узело око 250 такмичара из 11 држава (Србија, Чешка, Румунија, БиХ, Мађарска, Словенија, Хрватска, Русија, Летонија, Бугарска, Велика Британија). Укупно 36 тимова у мушкој и женској конкуренцији подељени по старосним категоријама, такмичили су се у четири дисциплине: спринт, Х2Х-паралелни спринт, слалом и спуст. Организатор првенства је био РК Кањон.

Репрезентацију Србије представиле су екипе Рафтинг клуба Еко-Лим из Прибоја, девојке у категорији до 23 године и мушкарци у опен категорији. Ово је било прво такмичење овог нивоа за прибојске тимове где су одмерили снагу и умеће са најбољим екипама Европе. Ово је било једно огромно искуство које ће покушати надоградити и преточити у још бољи резултат на неким будућим такмичењима.

prvakinje evrope u raftingu ekolim

Састав женске екипе која се такмичила у категорији до 23 године:
Задња десна: Жељка Шалипур (Ц)
Задња лева: Гордана Голубовић
Средња десна: Јована Спајић
Средња лева: Јелена Спајић
Прва десна: Тања Рековић
Прва лева: Сандра Ђуровић

Састав мушке екипе која се такмичила у опен категорији:
Задњи десни: Урош Пузовић (Ц)
Задњи леви: Алекса Новаковић
Средњи леви: Душко Баранац
Средњи десни: Срђан Грабовчић
Први леви: Вукашин Перуничић
Први десни: Немања Пузовић

"Веома напорно смо тренирале и труд се исплатио. Дале смо све од себе и пресрећене смо. Врбас је лепа, али веома захтевна река. Хвала Бањалуци, овдје смо се осјећале као код куће", казала је прибојка Жељка Шалипур, капитен посаде репрезентације Србије.

Председник Свјетске рафтинг федерације Џозеф Вилис Џонс био је презадовољан организацијом и свим виђеним у Бањалуци."Прошло је десет година од мог посљедњег доласка, када је Бањалука била домаћин Свјетског првенства. Имате прелепу заједницу коју покрећу велики ентузијасти. Већину ових екипа гледам на такмичењима широм света, тако да није било изненађење код поделе медаља. Конкуренција је била жестока, видио сам велики напредак код неких тимова и радујем се њиховом развоју и вероватно новим медаљама у будућности. Врбас је прелепа река, тешко да можемо пронаћи бољу локацију за такмичење" - рекао је, затварајући такмичење у Бањалуци, Џозеф Вилис Џонс.