slideshow04

Промовисана књига "Знаменити прибојски великани"

Књига "Знаменити прибојски великани", научно-истраживачки рад мр Харуна Еминагића из Прибоја, посвећена је свестранијем упознавању лика и дела Хасан-аге, као великог вакифа, односно задужбинара и проф. Касима Хаџића, као великог алима односно, научника. Иако их деле готово два столећа, обојица су оставили неизбрисав траг у лимској долини.

Ово документарно штиво, са бројним фотографијама и документима, промовисано је у Дому културе, 25.новемреба, а о књизи су говорили рецезенти муфтија проф.др Мевлуд Дудић, иначе председник Мешихата ИЗ у Србији и мр Мухарем Омердић, теолог и публициста из Сарајева.

"Посебна ми је част и задовољство, да као председник Мешихата ИЗ у Србији, говорим о два великана бошњачке али и прибојске културе, које је аутор обрадио на маестралан начин.", рекао је муфтија Дудић.

"Имао сам срећу да ми професор буде један Касим Хаџић, човек посебног кова и родитељског приступа, а част ми је што сам и данас овде са вама, да продубим причу о врсном интеклектуалцу и добром човеку.", рекао је Омердић.

О великанима бошњачке културе из Прибоја говорили су и наши суграђани, њихови потомци, Зијад Смаилбеговић, потомак Хасан-аге и Фехим Меховић, потомак професора Хаџића.

Захваљујући се свима који су помогли да ова књига угледа светлост дана, аутор књиге није крио задовољство, али ни емоције.

"Срце ми је пуно кад у сали видим мој мултикултурани Прибој, и Србе и Бошњаке, муслимане и православце, и ова слика је доказ да смо ми овде увек живели једни са другима а не једни поред других, да су се наше културе и вјере увек прожимале, а никада сударале.", рекао је аутор књиге мр Харун еф.Еминагић, иначе актуелни главни имам МИЗ Прибој и додао да ова промоција показује да у Прибоју имамо не само духовно и верско, већ и политичко јединство, на добробит нашег града.

Вече посвећено промоцији књиге "Знаменити прибојски великани", поред бројних суграђана, уважених гостију из суседних општина, главних имама из окружења и свештеника СПЦ из Прибоја, као и челника локалне самоуправе, својим наступом употпунили су и Самир еф.Гибаница, мелодијом севдалинки а својим шармом и стиховима, сестре Мишореп, песникиња Лејла и Амина, модератор вечери.