slideshow04

Одржан концерт "Звуци са извора"

У организацији прибојског Дома културе, уторак 30. новембра, одржано је вече народне традиције и Срба и Бошњака, под симболичним називом "Звуци са извора".

Све је подсећало на некадашња дружења и прело, којима су људи на селу кратили дуге зимске ноћи, да се људи виде, попричају, мушкарци да наздраве, жене да не дангубећи, ураде неки ручни рад, а сви заједно, да запевају, баш као некада.

Поред фруле, двојница и хармонике, чули су се и звуци шаргије и гусала, окарине и кланета, али и звуци старе изворне песме, са бројним модалитетима у овом крају - на "бас" и "извика", па мелодија севдалинке, али и праве народне песме.

Било је ово, после много година, па и које деценије, да се заједно на једном месту, присетимо народне традиције и Срба и Бошњака, односно православаца и мулсимана, што је наишло на велико одобравање и учесника и посетилаца.

Публика је, током готово два сата програма, уживала и у богатству разноликих народних ношњи, помало заборављеним народним рукотворинама, адетима и обичајима, пословицама и изрекама, сеоским шеретлуцима.

Поред Прибојаца, печат овој предивној вечери дали су и чувари народне традиције из Пријепоља, Нове Вароши, општине Рудо.

У организацији прибојског Дома културе, били су то истински "Звуци са извора" народне традиције, а план ове установе је, да и оваква повремена дружења, управо постану традиција.