slideshow04

У част великом Његошу

Поводом 170 година од упокојења Петра Другог Петровића Његоша, Братство православне омладине овог града "Св. Деспот Стефан Лазаревић" , у Прибоју је 9.децембра, организовало истинско културно вече и предавање "Његош - Имао се рашта и родити".

Библиотека МЕТШ у Прибоју била је претесна да прими све поштоваце лика и дела великог Његоша, а ово културно вече организовано је уз благослов Његовог преосвештенства владике Милешевског, господина Атанасија.

Према речима свих учесника, било је ово заиста посебно духовно вече, па је и за беседничара, протојереја ставрофора др Дарка Ђога, професора на Православном богословском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, била част говорити о великом Његошу.

"Ова беседа је посебна, јер реч је о Његошу, који обједињује, који је мера српске стварности и српске ствари. Његош је мера нашег постојања, нашег родољубља, нашег живљења, свега онога што јесу идеали српског рода, као вјечна зубља о којој говори, зубља која гори нити догорева. ", рекао је професор Дарко Ђого.

Културно вече у Прибоју," Његош - Имао се рашта и родити", са стиховима из Горског Вијенца уз струне гусала, употпунио је и познати народни гуслар из Пљеваља, Васо Ђондовић.