slideshow04

Програм 49. Лимских вечери поезије

У Прибоју ће од 22. до 24. децембра бити одржане Лимске вечери поезије по 49. пут. Традиционална манифестација Дома културе Прибој одржава се на више локација у граду, а у фокус ставља песнике и песништво, посебно оне средњошколског узраста.

Лимске вечери поезије биће отворене 22. децембра у библиотеци Машинско-електотехничке школе промоцијом књиге „Дрво завичаја (прибојски песнички круг)“ аутора Мирка Иконића. Избором аутора у овој натологији су се нашле песме 39 песника из Прибоја, а најстарије датирају још из 14. века, али већина аутора је из друге половине 20. века. О овој антологији песничког стваралаштва Прибоја говориће књижевник и песник Милијан Деспотовић, песници из нашег града, чије су песме заступљене у антологији и аутор. Програм почиње у 19 часова.

Другог дана 23. децембра у Гимназији Прибој биће промовисана збирка песама победника 48. Лимских вечери поезије, Јеврема Недељковића „Атлас невидљивог“. О победничкој збирци говориће њен рецензент Петар Арбутина, књижевни критичар и уредник Службеног Гласника и ученици Гимназије. Програм почиње у 13 часова.

Финални програм 49. Лимских вечери поезије одржава се у Дому културе истог дана у 19 часова. На њему ће се представити петоро песника средњошколаца, који су одлуком жирија (др Јасмина Ахметагић, др Светлана Калезић Радоњић и мр Бојана Стојановић Росић) одабрани као најбољи након завршеног Конкурса. Ове године финалисти су: Соња Бараћ, Карловачка гимназија, Сремски Карловци, Милица Боровчанин, СШЦ „Василије Острошки“, Соколац, Јован Ломић, Прва београдска гимназија, Београд, Ана Марија Хорват, Гимназија, Кикинда и Татјана Маринковић, Техничка школа, Косјерић. На завршном програму манифестације биће проглашен победник којем припада награда штампање збирке поезије и новчани део награде.

На завршној вечери биће изведен и музичко- сценски програм „Поезија од снова“ у којем учествују Бојана Брдарић, Ненад Љубеновић.

Последњег дана 24. децембра финалисти Лимских вечери поезије обићи ће неке од културно-историјскеих знаменитости Прибоја, посетиће Завичајни музеј и имаће пријем код председника општине.

Покровитељ ове престижне песничке манифестације, која се односи на песнике средњошколце Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе је Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Прибој.