slideshow04

Одржана 28. седница Општинског већа

Општинско Веће општине Прибој, 21. децембра 2021. године, заседало је по 28. пут у овом сазиву, што ће можда бити и последње заседање у овој календарској години.

На дневном реду нашло се чак 17 тачака од значаја за локалну самоуправу и грађане у њој, а Веће је и овога пута било ефикасно у свом раду и углавном у функцији предстојеће седнице СО Прибој.

Уз конструктивне предлоге, чланови ОВ су прихватили Предлог одлуке о буџету Општине за наредну годину у износу од 1.381.728.000 динара.

Према речима председника Општине Прибој, колико год буџет био велики и развојни, он је једва довољан за покривање текућих трошкова и мање интервенције у локалној заједници, а интенција Општине је да се за веће или капиталне инвестиције, средства обезбеђују из других извора.

"Већ годинама доста улажемо у пројектно - техничку документацију, што је понекад и ризик, али се нама труд исплатио, јер имамо стручне тимове који пишу и реализују пројекте, па на тај начин обезбеђујемо значајна средства за капиталне инвестиције, које не би могли реализовати средствима из буџета Општине.", каже Лазар Рвовић, председник општине Прибој.

"Зато ће и наредна година бити још интензивнија по инвестицијама, иако је и година на измаку била такође за респект, а она је опет била боља од претходне, јер последњих година идемо узлазном линијом. ", истиче први човек општине Прибој.

Тако се, углавном средствима државе Србије, у 2022. години очекује реализација санирања депоније Друглићи од 55 милиона динара, настављају се и радови на трансфер станици “Бањица”, следи реконструкција прве фазе канализационе мреже од 5 милиона евра, па тек изградња Постројења за пречишћавање отпадних вода, затим проширење пута према Болници у вредности од 186 милиона динара, као и најављена реконструкција Болнице и Дома здравља Прибој.

У наредној години, средствима државе, завршиће се и започети пут од Кокиног Брода до Јармовцу, где ће се изградити и кружни ток, као и ново саобраћајно решење уласка на нови мост преко Лима. Код асфалтирања путева и улица, приоритет ће имати пут према Бањском Чамцу и рекултивација улица у Новом Прибоју, које су оштећене заменом толовода овог лета, док ће се сеоски путеви асфалтирати средствима из Националног програма “2025”.

Подсетимо, у наредној години очекује се и реконструкција зграде Гимназије, као и изградња затвореног полуолимпијског затвореногбазена у школском комплексу у Новом Прибоју, али и завршетак радова на реконструкцији школе у Бучју, за Школу у природи.

Општински већници у Прибоју усвојили су и предлог трећег ребаланса буџета у овој години, који је због уравнотежења прихода и расхода, мањи за 2.962.000,00 динара, односно за 0,2 одсто у односу на први ребаланс буџета Општине.

Прибојски већници дали су и сагласност на програме рада готово свих буџетских корисника у наредној години, прихватили су предлоге Одлука о локалним комуналним таксама и правима и услугама из области социјалне заштите, а усвојили су и Кадровски план Општинске управе за 2022. годину.