slideshow04

60 милиона за санирање депоније "Дубоки поток" у Прибоју

Министарство заштите животне средине Владе Србије, издвојиће 60 милиона динара за прву фазу санирања депоније "Дубоки поток" у Друглићима код Прибоја.

Уговор су 7. јула у Београду потписали министарка Ирена Вујовић и председник општине Прибој, Лазар Рвовић.

Радови на санирању депоније очекују се већ овог лета, након споровођења тендерске процедуре.

Прва фаза подразумева санирање највећег дела депоније у Друглићима, а њено потпуно санирање и рекултивација у зелену оазу, уследиће када престане одлагање смећа, односно када са радом почне Трансфер станица "Бањица", што се очекује у овој години.

Од санирања депоније "Стањевине" на уласку у Пријепоље, према потписаном споразуму, комунални отпад поред Прибоја и Нове Вароши, на депонију "Дубоки поток" одлаже и општина Пријепоље, која је тако делом преузела и обавезу одржавања саме депоније.

Подсетимо, санирање депоније "Дубоки поток" у Друглићима саставни је део глобалног пројекта Министарства заштите животне средине - "Лим без депонија у току кроз Србију, и уместо њих зелене оазе".

Тако је пре две године након чишћења Потпећког језера, престала са радом и култивисана депонија "Стањевине", а узводно од ХЕ "Потпећ", на реци Лим, постављене су три речне преграде тзв. "ланчанице", за прикупљање и уклањање плутајућег отпада, за шта је ресорно министарство издвојило око 70 милиона динара.