slideshow04

За школу у Прибојској Бањи 18,5 милиона динара

Зграда најстарије основне школе у општини Прибој, али и овом делу Србије, ОШ "Никола Тесла" у Прибојској Бањи, ускоро ће бити у новом руху.

Школа која је почела са радом још давне 1853.године, наредних месеци добиће нову фасаду, замениће преосталу столарију, и тако у значајној мери унапредити енергетску ефикасност овог објекта.

За те намене, председник општине Прибој Лазар Рвовић, 22.јула у Министарству рударства и енегетике, потписао је уговор о повећању енергетске ефикасности у овој школи, укупне вредности 18,5 милиона динара, од чега ресорно министарство обезбеђује 70 одсто средстава односно непуних 13 милиона динара, а локална самоуправа 30 одсто односно 5,5 милиона динара.

"Пројекат подразумева израду комплетне термоизолационе фасаде и изолацију таванице и међуспратних конструкција, као и уградњу калолиметара и пумпи са фрекфентном регулацијом у школској котларници.", каже Марко Јањушевић, енергетски менаџер општине Прибој.

Поред Прибоја, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, уручила је уговоре представницима укупно 38 локалних самоуправа, вредности 1,1 милијарди динара, од чега 687 милиона обезбеђује Министарство а 463 милиона динара локалне самоуправе.

Пројекти за које су додељена средства укључују објекте од јавног значаја, као што су основне школе, зграде општина, домове културе, вртиће, факултете, центре за социјални рад, јавно осветљење и соларне панеле за производњу електричне енергије.

"Држава ће наставити да расписује јавне позиве и да, према могућностима, повећава субвенције. Држава је ту да обезбеди новац, да расписује јавне позиве, али само ако сви заједно будемо радили имаћемо и довољно енергије и здраву животну средину.", поручила је министарка Зорана Михајловић.