slideshow04

Никола Бертолини посетио Прибој

Шеф Одељења за сарадњу са Делегацијом Европске уније у Србији, Никола Бертолини, десет месеци након доласка на ову функцију, обишао је југозападни део Србије.

У оквиру тих посета 3.августа боравио је у Прибоју, где је разговарао са председником Општине, Лазаром Рвовићем, о реализованим али и будућим пројектима на подручју ове локалне самоуправе, који су потпомогнути средствима Европске уније.

Према речима Рвовића, вредност реализованих пројеката у општини Прибој у сарадњи са ЕУ је око 1,5 милиона евра, док је вредност пројеката прекограничне сарадње још најмање милион евра. У ове бројке нису урачунати међуопштински пројекти, као што је актуелни - изградња Трансфер станице Бањица, за транспорт комуналног отпада из Приобја, Пријепоља и Нове Вароши.

"Европска унија је са више од 480.000 евра подржала инфраструктурно опремање Слободне зоне у Прибоју.", рекао је председник општине Лазар Рвовић, где је реконструисана водоводна и хидрантска мрежа, како би сви корисници Зоне имали сигурно водоснабдевање техничком водом и водом за пиће, а комплетно је реновирана и Управна зграда, на којој је замењен кров и сва столарија.

"Слободна зона је сада привредни покретач развоја Прибоја, где је тренутно 712 запослених, не рачунајући немачког инвеститора који је изградио фабрику, на локацији Мостина, капацитета 400 радника.", истакао је Рвовић.

Он је истакао да поред Слободне зоне, ЕУ је кроз пројекте подржала и запошљавање, предузетнике, женско предузетништво, пројекте прекограничне сарадње и здравство, што је све предуслов да народ овде остане. Помоћ Европске уније је видљива у Прибоју и директно утиче на квалитет живота, закључио је Рвовић.

Никола Бертолини је изразио је задовољство што је подршка ЕУ у Прибоју видна и додао да 65 одсто законодавства Европске уније има директан утицај на локалне самоуправе, па би оне требало да имају већу улогу у процесу европских интеграција.

"Ми радимо на томе да, како се процес интеграција одвија, све више средстава дође до локалних самоуправа, јер наша подршка може бити и значајно већа ако националне и централне власти унапреде капацитете да апсорбују наше фондове. Та средства биће још већа када Србија постане чланица ЕУ, а да до тада, локалне самоуправе треба да се припреме, а приоритет је да се инвестира у људе и то посебно у младе образоване људе.", рекао је Бертолини.

Након Прибоја, свој обилазак југозападне Србије, Никола Бертолини, наставио је посетом суседном Пријепољу.