slideshow04

Завршена 14. Међународна ликовна колонија "Јагарт"

Изложбом насталих радова и доделом учесничких диплома, у Прибоју је 13.августа, завршена 14. Међународна дечја ликовна колонија "Јагарт", у организацији Завичајног музеја, и уз адекватну подршку локалне самоуправе.

Учешћа је узело тридесетак девојчица и дечака основно школског узраста из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, од Београда, Сарајева, Подгорице, до Новог Сада, Горажда, Пријепоља и града домаћина. Једна учесница била је чак из Беча, наше горе лист, која летње ферије проводи у завичају својих родитеља.

Колонија већ деценију и по окупља талентовану децу, која желе да усаврше свој ликовни израз и током пет дана, кроз дружење и забаву, науче нове технике и употпуне своје уметничке вештине.

Ликовне теме и технике су сваке године различите, а ове године то је била мода. Дугогодишњи ментор дечје ликовне колоније "Јагарт" је академски сликар Александар Тодоровић, који је имао само речи хвале за све учеснике, али и њихове родитеље.

И на овогодишњој колонији било је деце која су вишегодишњи учесници, док већина први пут стиче искуства ове својеврсне едукативне радионице. Сви су презадовљни, и наученим, али и дружењем и стицањем нових пријатељстава.

Задовољни досадашњим радом Колоније, у Завичајном музеју имају и нове идеје.

"Уметнички напредак деце из године у годину је евидентан, поготово старијих учесника, па већ размишљамо да организујемо сличну колонију и да у потпуности искажу свој талент и потврде свој ликовни израз.", рекла је Душица Раковић, директорка Завичајног музеја Прибој.

У прибојском музеју формирана је збирка радова са свих досадашњих колонија “Јагарт”, а у плану је и ретроспективна изложба, која ће бити постављена, на јесен, за време традиционалне Дечје недеље.