slideshow04

Учесници 49. сазива Милешевске колоније посетили Прибој

Учесници једне од три најстарије уметничке колоније у нашој земљи, Милешевске колоније, коју организује Дом културе Пријепоље под покровитељством Министарства културе и информисања РС, по традицији, посетили су и општину Прибој.

Већ доказани уметници, не само из наше земље, различитих профила, од сликара до вајара, међу којима су и два декана Факултета примењених уметности у Београду, 20.августа, посетили су манастир Св.Никола у Прибојској Бањи, били су у прилици да разгледају и једну од најзначајнијих ризница СПЦ, а у прибојском Завичајном музеју обишли су сталне поставке и посетили породичну кућу хидролога светског гласа, проф.др Вујице Јевђевића, коју је завештао свом родном граду.

Милешевска колонија је конципирана тако, да уметници током свог седмодневног боравка у манастиру Милешеви, Пријепољу и овом крају, не стварају своје радове на лицу места, већ обилазе природне лепоте и културно - историјске знаменитости овог краја и црпе инспирације за уметничка дела која ће у град Белог анђела донети наредне године.

"Утисци су нам предивни. Прибој је прелеп и лепо ушушкан град између брда у Лимској долини. Не зна се или су љубазнији људи, или је лепша природа, или су значајније културно - историјске знаменитости. Све ће нам ово бити инспирација за наша уметничка дела.", рекли су готово у глас, учесници ове колоније.

Захвалност домаћинима за традиционално гостопримство, изразили су и организатори колоније:
"Милешевска колонија има пре свега уметничку димензију, али и ону другу, промотивну функцију, да на најбољи могући начин представи и популарише, не само Пријепоље, већ и комплетан овај крај.", истиче Мирко Малишић, уредник ликовних програма у пријепољском Дому културе.

Милешевска уметничка колонија наредне године обележава и редак јубилеј - 50 година постојања, а за респект су и створена уметника дела.

"Захваљујући великим ентузијастима, Милешевка колонија истрајава и траје, ево готово пола века. За то време имамо изузетан легат уметничких дела, која ће, бар делом, бити приказана на изложби наредне године, на обележавању значајног јубилеја.", рекао је уметнички директор колоније, академски вајар Горан Чпајак.

Радови овогодишњег сазива Милешевске колоније биће представљени на изложби, која ће бити уприличена у пријепољском Дому културе, на почетку рада, 50.сазива ове колоније, половином августа 2023. године.