slideshow04

Асфалт кроз Јаворје

Ових дана настављени су радови на асфалтирању пута за Стрмац, по обећању председника Србије Александра Вучића, приликом његове посете Прибоју, јануара ове године, а све се реализује по некадашњем Програму за повратак расељених лица.

У захвату је деоница од пет километара пута, од досадашњег асфалта, испред моста за Забрђе, до места званог Капија за шумску кућу, у срцу планине Јаворје.

Неимари "Путева Ужице" максимално користе лепо време, па је за првих 15 дана рада, већ асфалтирано два километра пута, и то са краја деонице, од Јаворја према Забрђу. Ако време послужи, и преостала три уговорена километра, биће асфалтирана до краја октобра.

Проширена је траса пута, прочишћени су пропусти, прокопани одводни канали, дебљина асфалтне траке је седам центиметара а ширина 3,5 метара, плус по пола метра банкине, са обе стране асфалта.

Вредност радова је око 70 милиона динара, инвеститор је држава Србија преко ЈП "Путеви Србије", а радови су поверени "Путевима Ужице".

Иначе, пут од Сјеверина до школе у Стрмцу дуг је 18 километара. Општина Прибој и држава Србија, претходних година, већ су асфалтирали трећину, односно шест километара пута. Пандемија корона вируса, пре две године, зауставила је радове, али су ове јесени настављени.

После ових пет, који су тренутно у захвату, до центра Стрмца простаје још седам километара. План је да у наредним годинама асфалт стигне на врх планине Јаворје, где је и највећи врх Прибоја, кота Обер са 1486 метара.

Иначе, на овом подручју вековима, сложно, једни са другима, живе Срби и Бошњаци, људи се овде баве углавном малинарством, квалитет црвеног злата је одличан, па се овим путем годишње отпреми и преко 200 тона малине.

Велика је и експлоатација дрвета са овог подручја, годишње се транспортује и до 15 хиљада кубика дрвне масе, а предели готово нетакнуте природе, заиста необичне лепоте, од које застаје дах, идеални су и за развој планинског и сеоског туризма.