slideshow04

100 година школе у Кратову

Основна школа "Благоје Полић" у Кратову, 25.октобра, обележила јубилеј-100 година постојања и успешног рада. Школа је тако цео један век светионик села, лучоноша образовања, сведок развоја села и живота у њему.

А у један век стало је много тога. Генерације и генерације ученика, учитеља и наставника, који су оставили значајан траг у раду школе и животу села.

Школа у Кратову је почела са радом октобра 1922. године, када је за учитеља постављен Димитрије Пурић, који је предавао 12 предмета, за 51 ученика, у три разреда.

Након петнаест година, 1937. године, када је школа бројала 211 ученика, за учитеља а касније и директора школе постављен је Радоман Пајовић. Од школске 1960/61. постаје осморазредна и мења име у ОШ "Радоман Пајовић".

Од 1965.године школа у Кратову има и садашњу зграду, и тада достиже и свој максимом по броју ученика - 400 ђака у матичној школи, са издвојеним одељењима у Јелачи, Прибојским Челицама и Брезнама.

По речима житеља Кратова, средином седамдесетих година прошлог века, наилази још успешнија ера, и школе и села, када на место директора школе, долази човек из овог села, некадашњи ђак школе, успешни друштвено-политички радник и активиста села - Благоје Полић.

На челу школе у Кратову Благоје Полић био је пуне 22 године, до 1998. године када га је, у стваралачком раду, за своју школу и своје Кратово, зауставила изненадна смрт. У знак поштовања и захвалности, школа у Кратову од 2004.године, мења име у ОШ "Благоје Полић". Поводом обележавања 100 година школе, великом човеку и успешном директору, плакету захвалницу његове школе, Благојевој супрузи Ранки, уручила је директорка школе Јадранка Планинчић.

И након 100 година рада, школа у Кратову и даље дели судбину свог села и демографских кретања. Као и у другим, пре свега сеоским школама Србије, и овде број ђака из године у годину oпада, па школа тренутно броји 27 ученика, али је и даље светионик села и лучоноша образовања, јер је опремљеност школе, стручни наставни кадар и квалитет васпитног рада, подигнут на висок ниво.

На Дан школе 25.октобра, организован је и пригодан културно-забавни програм, коме су поред ученика и чланова колектива, присуствовали и мештани Кратова, представници локалне самоуправе, Школске управе из Ужица, просветног инспектората и колеге из осталих прибојских школа.