slideshow04

Војска преузела управљање ФАП-ом

Након што је данас одржана Скупштина акционара ФАП-а, формиран је и нови Надзорни одбор по препоруци Владе Србије. Нови Надзорни одбор је састављен од представника Министарства одбране, које ће кроз њега управљати ФАП-ом, те је Војска од данас званично ушла у органе управљања Фабрике аутомобила Прибој.

Према речима генералног директора ФАП-а, Ранка Вуковића, данас је разрешен стари Надзорни одбор ФАП-а, који је претходно био именован од стране Министарства привреде и Владе Србије, и формиран нови на основну Закључка Владе Србије, а у чијем саставу испред Министарства одбране и Војске Србије су присутна три члана. Председник новог Надзорног одбора је пуковник Томислав Радивојевић, испред Министарства одбране.

Органи управљања остају исти, па се тако неће мењати Извршни одбор, генерални директор, извршни директор и остало руководство. Како оцењује генерални директор ФАП-а, Ранко Вуковић, данашње промене за ФАП и Прибој значе много.

"Данас смо постали део једне породице, па и пре јер је ФАП већ дуго година носилац дозволе за производњу наоружања и војне опреме. Нама у ФАП-у ће сигурно бити лакше, јер је Министарство одбране било наш купац и сада имамо један живи уговор са Војском Србије, односно са Управом за снабдевање и очекујем да у наредном месецу добијемо још један уговор са Војском Србије.", открио је Вуковић.

Вуковић је подсетио да је ФАП са оваквим уговорима ушао у друштво привредних друштава, која производе опрему и наоружање за Војску Србије, а то свакако значи да ће и некадашњи гигант имати исти третман као и друге фабрике из наменске индустрије.

Иако је од данас контрола управљања у ФАП-у у надлежности Министарства одбране, то не искључује могућност да ће ова фабрика у будућности поред војног програма производити и комерцијална возила.

"Ми имамо потребу да поред нашег војног програма и комерцијални програм обогатимо и осавременимо, са неким развојним пројектима и новим стратешким партнерима.", рекао је Вуковић.

Генерални директор ФАП-а рекао је имајући у виду досадашње уговоре, да ће око 200 људи и даље бити ангажовано, са амбицијом да се тај број повећа у будућности, као и обим посла.

vojska preuzela upravljanje fapom