banner telefoni naslovna

Министар Вулин у Прибоју: Влада Србије у ФАП уложила преко 900 милиона динара

Министар одбране Александар Вулин, данас је посетио Прибој, где је у Фабрици аутомобила Прибој присуствовао потписивању уговора и преузимању новопроизведених камиона за потребе Војске Србије. Ради се о шест камиона нулте серије 2228, а ФАП је данас потписао и два нова уговора са Војском Србије, за нову нулту серију 3240, нови тип возила са јачим перформансама чија вредност је 100 милиона динара, а потписан је и уговор о ремонту који је у интеграцији са Првом петолетком у артиљеријско-ракетним системима.

ministar vulin u priboju 1

Влада Србије је почев од 2012. године, када је Александар Вучић постао министар одбране па до данас, уложила преко 900 милиона динара у прибојски ФАП, од чега преко 400 милиона у последњој години, подсетио је данас министар одбране, Александар Вулин.

" Данас смо потписали уговор у вредности од још 100 милиона динара за развој нулте серије камиона, 8х8, који јесте средство којим могу да се похвале само највеће војске на свету. Свако улагање у одбрамбену индустрију Србије и свако улагање у Војску Србије је улагање у развој свих наших средина и у бољи живот сваког нашег грађанина. Ако ФАП добро ради а ради добро за Војску, добро ће радити и Прибој, живеће и Прибој. Као што је ФАП стратешко предузеће, тако је и Прибој стратешко место које не сме да запусти и одакле људи не смеју да оду.", поручио је Вулин у Прибоју.

ministar vulin u priboju 2

Председник општине Прибој оцењује да чињеница да је министар одбране чак три пута у јако кратком интервалу посетио Прибој, указује на то да држава није дигла руке од ФАП-а и Прибоја, као и да су ово само кораци напред да се Прибој врати на индустријску мапу Србије.

"Без обзира на инвеститоре и на стваљање у функцију Слободне зоне, за Прибој је ФАП и даље кључни привредни субјект, од кога зависи судбина и Прибоја и свих нас заједно. Не можемо стално очекивати да ће све наше проблеме решити неко други, има доста тога што можемо ми сами унапредити и учинити да и наш ФАП и наш Прибој буду још успешнији, а то је одговорност нас локалних политичара и сваког Прибојца, сваког радника ФАП-а и свих нас.", рекао је Рвовић.

ministar vulin u priboju 3

Пуковник Жељко Ранковић из Управе за логистику, рекао је да су са задовољством данас констатовали да су преко 130 возила ФАП-а у јединицама Војске Србије већ тестирали и да су задовољни.

"Сада нам долазе возила веће теренске носивости, од 7 тона, која су не само важна због носивости, већ што ће бити основица да се на њих надграде специјалне надградње. Посебно је велико задовољство што је данас потписан уговор и за возило 8х8, што је врхунац иначе у свим савременим армијама света.", оценио је пуковник Ранковић.

Данас је такође потписан уговор и наменске Прве петолетке из Трстеника и ФАП Корпорације, а вредност овог уговора је 26 милиона динара.

"Драго ми је што сам данас део овог процеса, где смо потписали један уговор са ФАП-ом и ту смо да помогнемо у сваком случају да одрадите посао и да се што више људи упосли, младих поготово. Наша фабрика је била у таквим проблемима, па смо успели да се подигнемо и одрадимо велики део посла са Војском Србије. На том путу ћемо успети да нешто урадимо и за извозни програм.", рекла је директорка Наменске, Анђелка Танасковић.

Оптимистичан је био и директор ФАП Корпорације а.д. Ранко Вуковић.

"Уговор од 100 милиона динара је значајан за оно што следи у ФАП-у, и други уговор који је везан за ремонте, где ФАП учествује у интеграцији са Првом петолетком, јесте модернизација и осавремењавање нечега што треба нашој Војсци и нашој држави.", рекао је Вуковић.

Продаја возила Војсци Србије и потписивање два нова уговора, за ФАП су значајни јер се у наредном периоду очекује повећање продуктивности и извоза ове фабрике, а самим тим и већи број запослених.

ministar vulin u priboju 4