banner telefoni naslovna

Vesti

U Priboju održan jubilarni 40. Sabor lekara

Jubilarni 40.Sabor lekara jugozapadne Srbije i severne Crne Gore održan je u Priboju 18. i 19. oktobra, u organizaciji Opšte Bolnice i Doma zdravlja Priboj, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Opštine Priboj.

Učešća su uzeli lekari iz pograničnih gradova - Bijelog Polja, Berana i Pljevalja u Crnoj Gori, Prijepolja, Nove Varoši i Priboja u Srbiji, ali i drugih gradova naše zemlje kao što su Užice, Beograd, Novi Sad. Činu svečanog otvaranja Sabora u hotelu Lim prisustvovali su i direktori svih zdratsvenih ustanova iz pomenutih gradova, kao i čelnici javnih preduzeća u opštini Priboj, predstavnici lokalne samouprave grada domaćina.

Sve učesnike Sabora na početku čina svečanog otvaranja pozdravio je dr Dragan Pjevčević, direktor Opšte Bolnice Priboj i predsednik Organizacionog odbora Sabora.

O istorijatu pribojskog zdravstva govorio je mladi doktor Vojislav Stanković, čiji je deda čije i ime nosi, upravo postavio temelje organizovanog zdravstva u našem gradu.

U ime lokalne samouprave srdačanu dobrodošlicu svim gostima poželeo je dr Predrag Terzić, član Opštinskgo veća zadužen za oblast zdrastva, dok je jubilarni 40. Sabor proglasio otvorenim prim, dr Miloš Božović, direktor Zdrastvenog centra Užice.

Teme ovogodišnjeg Sabora bile su - Zdrastvena zaštita majke i deteta, Prevencija, dijagnostika i terapija hroničnih nezaraznih bolesti, Rehabilitacioni tretman bolesnika - značaj, savremene metode i tehnika, kao i slobodne teme po izboru učesnika Sabora. Uz prezentaciju brojnih stručnih radova i ovoga puta pokazana je neskrivena želja za napredovanjem u osvajanju novih medicinskih znanja i veština, držeći tako korak sa najsavremenijim tokovima savremene medicine.

Organizator je ovogodišnji Sabor lekara jugozapadne Srbije i severne Crne Gore kod Lekarske komore Srbije akreditovao kao Nacionalni simpozijum sa međunarodnim učešćem,što je još jedno, priznanje struke ovom skupu.

Inače, Prvi Sabor lekara jugozapadne Srbije i severne Crne Gore održan je juna 1971. godine u Bijelom Polju, a od tada se naizmenično održava u šest pograničnih gradova Srbije i Crne Gore. Priboj je po šesti put bio domaćin lekarima jugozapadnog dela Srbije i severa Crne Gore, poslednji put je to bilo pre šest godina, 2013. godine. Prvi put je Priboj bio domaćin 4. Sabora lekara 1974. godine, drugi put jubilarnog 10-og - 1986. godine, zatim 22. Sabora 1997. godine i 34. Sabora 2013. godine.

Ove godine, ponovimo, Priboj je bio domaćin jubilarnog 40. Sabora lekara jugozapadne Srbije i severne Crne Gore. Sabor je održan u hotelu "Lim" a drugog dana Sabora svi učesnici su bili u prilici da se upoznaju sa prirodnim i kulturno - istorijskim znamenitostima Priboja, poput Pribojske Banje, manastira Sv. Nikola i njegove izuzetno vredne riznice, a učesnici Sabora obišli su i renovrani Rehabilitacioni centar na Banji, kao i galeriju Zavičjanog muzeja Priboj.

40 sabor lekara