slideshow04

Priboj uskoro dobija visokoškolsku obrazovnu ustanovu mašinske struke

U skladu sa potrebama tržišta rada, trendovima u naučnoj oblasti mašinske struke ali i opredeljenjem Priboja i pribojskog FAP-a za razvijanjem namenske industrije, u Priboju bi uskoro trebalo da počne sa radom odeljenje visokoškolske obrazovne jedinice tehničko-mašinske struke. U skladu sa tim, u Trsteniku je danas održan sastanak narodnog poslanika iz Priboja, Krsta Janjuševića sa predstavnicima državne Visoke tehničke mašinske škole strukovnih studija iz ovog grada, kao i predstavnicima resornog Ministarstva prosvete, na kome se razgovaralo o pravcima saradnje i mogućnosti otvaranja odeljenja ove obrazovne ustanove u Priboju.

Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Trstenika, državna je obrazovna ustanova, duge tradicije, osnovana davne 1962. godine i danas je jedna od obrazovnih ustanova koja je iznedrila veliki broj najkvalitetnijih kadrova inženjerske struke, neophodne u savremenoj mašinskoj industriji. Nedavno je škola potpisala ugovor o dualnom obrazovanju sa Prvom petoletkom, koja je u namenskoj industriji kojoj teži i pribojski FAP.

Bliža saradnja biće dogovorena na sledećem sastanku, koji se planira za utorak u Priboju, predstavnika škole i profesorskog kadra, sa predstavnicima lokalne samouprave i pribojske privrede, koju čine FAP i firme koje posluju u Slobodnoj industrijskoj zoni. Ideja je da lokalna samouprava ustupi ovoj obrazovnoj jedinici prostor u okviru Slobodne zone, kako bi dualno obrazovanje i sticanje praktičnih znanja iz ove oblasti bili na najvišem nivou.

Slobodna zona u Priboju bila bi jedina slobodna zona u Srbiji, koja u svom prostoru ima visokoškolsku jedinicu, a inženjerski kadrovi koji bi se ovde školovali mogućnost za savladavanje praktičnih znanja, koja su neophodna u savremenoj i namenskoj industriji. Svi planovi i programi ove škole usklađeni su sa potrebama tržišta rada i standardima u obrazovanju, a ovakav princip rada obezbedio je neprekidno inoviranje i usavršavanje studijskih programa, koji su pratili razvoj hidraulike i pneumatike, mašinske tehnike i čitavog društva.

priboj uskoro dobija visokoskolsku ustanovu

slobodna zona stolarija