slideshow04

Priboj dobija visokoškolsku ustanovu mašinske struke: Prva godina besplatna za sve studente

Nakon prošlonedeljnog sastanka u Trsteniku narodnog poslanika iz Priboja, Krsta Janjuševića sa rukovodstvom Visoke tehničke mašinske škole strukovnih studija, danas je u pribojskoj Slobodnoj zoni održan sastanak i prezentacija ove škole, povodom otvaranja jedinice ove obrazovne ustanove u Priboju.

Sastanku sa predstavnicima privrednog sektora Priboja i investitora koji posluju u Slobodnoj zoni, prisustvovalo je rukovodstvo i profesorski kadar Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Trstenika, predstavnici resornog Ministarstva prosvete, savetnik iz Predsedništva Srbije, Marko Pećanac, narodni poslanik Krsto Janjušević i predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović.

Narodni poslanik iz Priboja, Krsto Janjušević, podsetio je da je mašinska struka Priboju najneophodnija u ovom trenutku, kada se razvija Slobodna zona i oporavlja industrija.

"Imali smo ogromnu podršku Vlade Srbije u formiranju Slobodne industrijske zone u Priboju pre tri godine i sedam firmi koje sada posluju u njoj. Očekujemo ugovor i sa jednom od najboljih domaćih kompanija i nova radna mesta za Pribojce. Velikim naporima Vlade takođe se stvaraju uslovi za ulazak FAP-a u sistem odbrambene industrije Srbije. Dolazak visoke školske jedinice mašinskog smera u Priboj je novi znak velike podrške drzave Priboju i još jedan korak u jačanju ekonomske situacije u nasoj opštini.", rekao je Janjušević.

On je podsetio na prednosti upisa u ovu školu i smera Proizvodno mašinstvo u Priboju, imajući u vidu da će studenti iste iskoristiti mogućnost dualnog obrazovanja, kako u samom kompleksu Slobodne industrijske zone, u kojoj će se ova visokoškolska jedinica nalaziti, tako i u pogonima FAP Korporacije.

Zadovoljstvo zbog otvaranja ove renomirane visokoškolske ustanove u Priboju, izrazio je i predsednik Opštine, koji je otkrio da je lokalna samouprava rešila da finansira školovanje prvih 30 upisanih studenata, dok će za sve druge troškove školovanja pokriti ova škola, tako da je u Priboju od oktobra meseca, prva godina studija za sve studente besplatna.

"Opredelili smo se za ulaganje u obrazovanje, jer je to najbolji mogući način da podstaknemo razvoj Priboja, a bez ovoga, bez kvalitetne radne snage, razvoj je nemoguć.", rekao je Lazar Rvović.

priboj dobija visoko skolsku ustanovu

Rvović je podsetio da su dobri uslovi u Priboju stvoreni zahvaljujući podršci države i Vlade, te energije i napora predsednika države, koji je zacrtao kao cilj da se Priboju mora pomoći.

Predstavnik Ministarstva prosvete, profesor Branislav Jeremić, ocenio je da je u Priboju danas počelo nešto veoma značajno, a to je početak visokog obrazovanja.

Direktor Visoke tehničke mašinske škole strukovnih studija, izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje koja je danas uspostavljena, rekavši da je ovo jedan od načina da se mladi zadrže u Priboju, a pritom imaju dobre uslove školovanja, uz čvrsto obećanje da ova škola neće razočarati. Takođe je izrazio i nadu da se u budućnosti, osim Proizvodnog mašinstva otvore i drugi studijski programi, a sve u skladu sa potrebama tržišta rada.

Visoka tehnička mašinska škola strukovnih studija u Trsteniku, državna je obrazovna ustanova, osnovana 1962.godine, a nastava na studijskom programu Proizvodno mašinstvo, koji će postojati u jedinici u Priboju, održava se od samog osnivanja. Po završenim studijama, svršeni student stiče zvanje strukovni inženjer mašinstva, a same studije trajaće šest semestara, dok će nastava u jedinici u Priboju biti organizovana shodno obavezama studenata koji studiraju uz rad, a sedište škole biće u Upravnoj zgradi Slobodne zone.

Dolazak visoke školske jedinice mašinskog smera u Priboj je novi znak velike podrške države Priboju i izvor neophodnih kadrova pribojskoj privredi.