slideshow04

GIZ i RRA "Zlatibor" saglasni: Priboj primer dobre prakse u korišćenju biomase

Nova kotlarnica kapaciteta 1,8 MW, koja će grejati pet javnih objekata u Priboju, trebalo bi da počne da radi u prvom kvartalu 2019. godine. To su istakli danas tokom obilaska radova na izgradnji kotlarnice, predstavinici opštine Priboj i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, koji su tom prilikom održali i zajedničku konferenciju za medije.

Opština Priboj, jedna je od 10 opština koje su prošle godine potpisale ugovor o realizaciji projekta prelaska gradske toplane sa fosilnih goriva na korišćenje biomase. Trenutno su u toku radovi na novoj kotlarnici, koja će grejati osnovne škole "Vuk Karadžić" i "Desanka Maksimović", Mašinsko-elektrotehničku školu i Gimnaziju, kao i Dečiji dispanzer, a čiju izgradnju finansira Vladina Kancelarija za javna ulaganja.

Zamenik predsednika opštine Priboj,Saša Vasilić, istakao je da je opšte poznato da je drvna sečka, koja će se koristiti u novoj kotlarnici kao energent, duplo jeftinija od mazuta koji se trenutno koristi, tako da su ekonomski benefiti očigledni.

toplana na secku rra i giz

"Ova toplana će koristiti drvnu sečku koja će se praviti na teritoriji opština u regionu i na taj način ćemo podstaći otvaranje novih radnih mesta i privrednih subjekata. Veliku zahvalnost dugujemo Vladi Republike Srbije, Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, jer oni stoprocentno finansiraju izgradnju ovog postrojenja od 1,8 MW.", rekao je Vasilić.

Opština Priboj već duži niz godina aktivno učestvuje u realizaciji projekta Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji, u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje, a tehničku pomoć na projektu pružila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

"Mi smo vrlo svesni koliko je bitna sama odluka opštine, da se uključe u ovakav jedan projekat, koliko je potrebno hrabrosti da se krene sa ovakvim poduhvatom, a mi pozdravljamo sve što opština radi za dobrobit svojih građana.", rekao je Rainer Šelhas, stručni savetnik na projektima nemačko-srpske razvojne saradnje.

Da korišćenje biomase ima višestruke koristi i za Priboj i za ostale opštine Zlatiborskog okruga, potvrdio je Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor, koja već nekoliko godina sprovodi Bioen projekat.

"Mi već ne pričamo teoriju, u Priboju je to praksa, na tom putu su opštine Prijepolje, Bajina Bašta i Nova Varoš. Naša uloga je da projekat Bioen i primere dobre prakse iz Priboja, preslikamo i u druge opštine i na taj način ojačamo lokalne ekonomije, sa samim tim i regionalnu ekonomiju Zlatiborskog okruga.", rekao je Slavko Lukić.

Vrednost investicije izgradnje nove kotlarnice je 90.000.000,00 din bez PDV-a, a sredstva za izvođenje radova obezbeđena su zahvaljujući Programu obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, koji je donela Vlada Republike Srbije, a po kome je lokalna samouprava konkurisala kod Kancelarije za javna ulaganja.